Prieskonių rinkinys

13.00 

Prieskonių rinkinys, tai 12 vnt. skirtingų prieskonių:

  1. Juodieji pipirai, malti 16g
  2. Čili paprika, malta 12g
  3. Kalendros grūdeliai, malti 13g
  4. Ciberžolės šaknis, malta 17g
  5. Imbiero šaknis, 12g
  6. Ožragės sėklos, maltos 19g
  7. Kumino sėklos, maltos 19g
  8. Pankolio sėklos, maltos 19g
  9. Balti pipirai, grūsti 18g
  10. Geltonosios garstyčios, grūstos 18g
  11. Juodosios garstyčios, grūstos 18g
  12. Kadagio uogos, grūstos 13g

Aprašymas

Prieskonių rinkinys, tai 12 vnt. skirtingų prieskonių:

  1. Pipiras juodasis (lot. Piper nigrum). Šis augalas kildinamas iš Pietvakarių Indijoje esančių Malaboro džiunglių (ind. malabar „pipirų žemė“) ir kartais vadinamas „Malaboro uogomis“. Švelnus pipiriškas skonis ir vaisiškas aromatas glūdi išorinėje, matomoje pipiro dalyje, o viduje slypi intensyvus aštrumas.
    Juodieji pipirai pagerina ir pikantiškų, ir saldžiųjų patiekalų skonį, labiausiai skoniu ir aromatu pasižymi šviežiai malti ar grūsti pipirai.
    Kadaise šie pipirai buvo tokie brangūs, kad buvo vadinami „juoduoju auksu“ ir net naudoti vietoj pinigų.


  2. Čili paprikos gali veiksmingai malšinti skausmą, naikinti bakterijas, kovoti su antsvoriu ir diabetu. Be to, paprikose yra nemažai mineralų: kalio, mangano, geležies ir magnio. Kalis – svarbus kūno ląstelių ir skysčių komponentas, gali padėti kontroliuoti širdies ritmą ir kraujo spaudimą. Manganas organizme veikia kaip sudėtinė natūralaus organizmo antioksidanto fermento superoksido dismutazė.

  3. Kalendros sėklos praturtina maistą vitaminais, naudojama gaminant tokius patiekalus kaip: duoną, paukštieną, žuvį, kopūstus, daržoves ar net gruziniškus patiekalus, aromatinama kava, actas. Kalendra – saugus augalas, į patiekalą kalendros dedama ne žiupsneliais, o šaukštais, o per dieną galima išgerti net 3 stiklines kalendros arbatos. Su kalendra derantys prieskoniai: kvapieji ir juodieji pipirai, anyžinė ožiažolė, cinamonas, muskato riešutas, gvazdikėliai, bazilikas, pankolis, česnakas, svogūnas. Manoma, kad tai seniausias žinomas prieskonis žmonijos istorijoje, paminėtas Biblijoje. Romos legionieriai kalendrą imdavę su savimi į karo žygius, todėl netrukus ji paplito ir Šiaurinėje Europoje.

  4. Ciberžolė – į Europą šis tropinis augalas pateko iš Indijos. . Ciberžolė priklauso imbierinių šeimai, pasižymi maloniais medžio ir sausos žemės aromatais, švelniai karti ir aitri. Ciberžolės spalva simbolizuoja saulės šviesą ir energiją, ji laikoma dievišku augalu ir laimės talismanu.Ciberžolė labai paplitusi Azijoje, Afrikoje bei Australijoje. Ciberžolė yra vienas populiariausių prieskonių. Puikiai tinka plovui pagardinti, kitiems patiekalams iš ryžių, makaronų, taip pat padažams. Daržovėms, sriuboms, užkandžiams, žuviai, paukštienai suteikia šviežų, aštroką aromatą. Ciberžolę galima naudoti konditerijos gaminiams, norint suteikti malonią, apetitą keliančią spalvą.

  5. Imbieras. Jo dedama į visus patiekalus. Imbieru skaninami gaivieji gėrimai, jis naudojamas likerių, trauktinių gamyboje. Imbiero dedama į kepinius, saldumynus, kinai verda su imbieru uogienę, cukatus. Anglai kepa duoną, imbieras tinka ir konservuojant, gaminant marmeladą, kompotus, cukruotus vaisius. Paukštienai, mėsai, pupelėms, bulvių ar ryžių patiekalams imbieras suteiks pikantiškumo. Labai gardžiai kvepia žuvies patiekalai su imbieru. Maiste imbieras dera su gvazdikėliais, cinamonu, muskato riešutu, kvapiaisiais pipirais.

  6. Ožragė. Nedideli kiekiai vaistinės ožragės naudojami geros kokybės kario milteliuose. Ožragė populiari Pietų Indijoje ir yra visur naudojama. Sumaltos ir pakepintos aliejuje ožragės sėklos skleidžia grybų aromatą. Paskrudinta ožrage skaninamos sriubos, padažai, troškintuvai, daržovių, makaronų patiekalai. Ožragė puikiai dera su ciberžole, imbieru, kuminu, pankoliu, juodgrūde.

  7. Kuminas. Kumino sėklos buvo rastos vykdant III tūkst. pr.m.e. metų senumo archeologinius kasinėjimus. Skonis ir aromatas išreiškiamas stipriausiai kuomet prieš naudojant yra paskrudinamas sausoje keptuvėje arba karštuose riebaluose iki sėklos patamsėja. Kuminas naudojamas daržovių patiekaluose ir troškiniuose, jogurtu gardintose salotose, padažuose, ankštinių sriubose ir troškiniuose, gardinami ryžiai, įvairūs kepiniai bei užkandžiai. Kuminas nepamainomas prieskonis, ypač gaminant sūrį ar patiekalus su sūriu. Užplikinus sėklas gaminamas karštas ir šaltas gėrimas.

  8. Pankolis – šiam augalui nuo senų senovės priskiriamos mistinės galios: Anglijoje pankolio šakeles kabindavo ant durų, kad apsisaugotų nuo užkalbėjimų ir blogų dvasių, Graikijoje pankolis yra sėkmės simbolis, o ilgi pankolių stiebai laikyti šventais, nes pagal legendas esą didvyriai jais atnešę žmonėms į žemę ugnį. Augalas išoriškai primena krapą, o aromatu – anyžių. Lengvai paskrudintas pankolis keliauja į įvairiausius patiekalus, pradedant nuo lengvų daržovių sriubų, salotų ir garnyrų, baigiant pyragais, pudingais ir uogienėmis. Galima užvirti ir nuovirą gerti kaip arbatą. Dedamas į likerius, duonos ir konditerijos gaminius. Juo skanina žuvį, ypač karpį, majonezą, sriubas, padažus, tinka raugintiems kopūstams, konservuotiems agurkams ir šaltiems užkandžiams gardinti. Dera su kmynu, krapu, žvaigždanyžiu, anyžine ožiažole, svogūnu ir česnaku.

  9. Baltasis pipiras – turi visą juodiesiems pipirams būdingą aštrumą, tačiau nėra tokie aromatingi.  Puikiai dera su vištiena, žuvimi, lengvais padažais, tinka sriuboms, jūrų gėrybėms, tačiau dėl savo aštrumo turėtų būti vartojami saikingai. Nors aromato baltieji pipirai turi mažiau, tačiau jų aštrumas yra ilgai išliekantis ir pasižymi vaisišku poskoniu.

  10. Baltosios garstyčios – grūdelių dedama konservuojant daržoves, paskaninami marinatai, baltosios garstyčios yra salotų užpilų sudėtinė dalis. Indijoje daug jų sunaudojama ruošiant karį ir kitų rūšių prieskonius. Šviesiai geltonos arba šiaudų spalvos, bekvapės, aštraus skonio baltosios garstyčios nuo seno buvo naudojamos medicinoje.

  11. Juodosios garstyčios – ši rūšis yra kilusi Indijoje, ir naudojama jau kelis tūkstantmečius.  Juodosios garstyčios yra aštraus, kiek aitraus skonio, kvepia krienais, kaitintos suteikia maistui riešutų aromatą. Garstyčios tinkamas priedas įvairiems padažams, sumuštiniams gardinti, marinatams, sriuboms, daržovių troškiniams, raugintiems kopūstams, dera prie visų pikantiškų valgių. Jos suteikia patiekalui nepakartojamo aromato ir sulaiko sultis. Pirmąjį rugpjūčio šeštadienį visame pasaulyje minima Garstyčių diena.

  12. Kadagio uogos – uogose yra iki 40 % sacharidų, iki 10 % dervų, vaško, aliejaus, rūgščių, iki 2 % eterinio aliejaus, kadagių kamparo, vitamino C. Naudojamas padažams, laukinei paukštienai, naminei mėsai, ypač riebiai kiaulienai ir avienai. Juo skaninami rauginami kopūstai, puikų skonį kadagys suteikia burokėlių, raudonųjų kopūstų, ankštinių daržovių patiekalams. Naudojamas konditerijoje, džino, kadaginės degtinės gamyboje, gaminant sirupus.

 

 

 

Papildoma informacija

Svoris 0.500 kg
Svoris

411 g

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Prieskonių rinkinys”

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *